goesepolder collage

Op 8 december is de meten = weten groep Goese Polder weer bij elkaar gekomen.

Deze keer is het vebruik van de tv gemeten. We heben het jaarverbuik berekend op basis van 5 uur tv kijken per dag.

De TV met het laagste verbruik kost op jaarbasis € 13,- de duurste kost per jaar € 21,-

Interessant gegeven is nog dat een decoder voor digitale televisie op jaarbasis voor € 13,- aan stroom verbruikt.

Een ander feit dat nog ter tafel kwam was dat een gemiddeld gourmetstel per uur € 0,45 kost.

De meten = weten groep gaat de komende 2 weken het verbruik van de wasmachine meten. Op 23 decmeber is de volgende bijeenkomst,

 

 

 

 

Op maandag 10 november is de Meten=Weten groep Goese Polder de eerste keer bij elkaar gekomen onder leiding van Paul Kevenaar. Op deze avond is afgesproken om de komende 14 dagen het verbruik vam de koelkast te meten. Hiervoor is gewerkt met stroomverbruikmeters die aan te schaffen of te leen zijn via Matijs Gerrits van SMWO. Tevens hebben de leden vam de groep hun meterstanden genoteerd. De groep bestaat uit 3 vrouwen en 3 mannen en wordt begeleid door Paul Kevenaar en ondersteund door Matijs Gerrits.

Op 24 november hebben de leden de verbruiksgevens van de koelkasten vergeleken. Opvallend hierbij was dat er aanzienlijke verschillen in verbruik waren. De zuinigste koelkasten hadden een verbruik van ongeveer 300 Kw/u wat neerkomt op een kostenplaatje van €65,- per jaar. De koelkast die het hoogste verbruik had zat op een verbruik van ruim 500 kw/u per jaar dit komt neer op €110,- per jaar. Bij vergelijk blijken de verschillen vooral te zitten in het tijdig ontdooien, schoonhoudem van het rooster aan de achterkant en de leeftijd van de koelkast.

De komende 2 weken gaat de groep het verbruik van de televisie meten. Daarnaast gaan de leden dagelijks de standen van de gas- en stroommeter noteren. Hierdoor onstaat inzicht in het dagelijksverbruik en de verschillen hierin. Door dit dagelijks te doen kunnen verschillen makkelijker  verklaard worden en onstaat inzicht in welke apparaten veel stroom verbruiken.

De Meten = Weten groep komt op 8 december weer bij elkaar.

Wilt u ook bij de Meten = Weten groep of wilt u met vrienden, familie of uw  buren een eigen groep starten? Neem dan contact op met Matijs Gerrits van SMWO via 0113-277 111 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wist u dat electrisch verwarmt douchen 2.5x zo duur is als met gas? Een liter water electrisch verwarmen kost gemiddeld 1.5 cent en liter water verwarmen met gas kost 0,5 cent.

Wist udat een klassieke tl-buis van1.2 meter van 36watt eigenlijk 42 watt verbruikt?

Wist u dat een led tl buis van 1.2 meter van 17 watt ook echt 17 watt verbruikt?

Wist u dat uw energierekening voor 50% uit vaste kosten en 50% variabele kosten die  voor 80% uit gas en 20% stroomkosten bestaan?

Wist u dat een oude koelkast ongeveer 500 Kw/u per naar verbruikt een nieuwe koelkast verbruikt ongeveer 300 Kw/u per jaar? dit scheelt gemiddeld afhankelijk van het tarief ongeveer €45,- per jaar.

Wist u dat door het rooster aan de achterkant van de koelkast of vriezer goed schoon te houden er minder stroom verbruikt wordt?

Wist u dat een koel/ vriescombinatie met een aparte thermostaat voor de vriezer en de koelkast zuiniger in gebruik is als een model met 1 thermostaat voor vriezen en koelen?

Wist u dat een electriche boiler het apparaat in huis is met het hoogste stroomverbruik gevolgt door een tropisch aquarium, waterbed en thuistap.

 

Besparen op uw energierekening?

Hebt u naar uw gevoel een goed inzicht in uw Gas- en Elektriciteit gebruik Niet alleen de maandelijkse voorschotten in Euro’s maar ook uw gasverbruik in m3 en uw elektriciteitsgebruik in kWh? Of vertrouwt u volledig op de jaarlijkse afrekening van uw leverancier(s)?

§  Is de jaarlijkse factuur van uw leverancier voor u ondoorzichtig?

§  Kijkt u vaker dan 1 maal per jaar naar uw verbruiksmeters, maar weet u niet of dit te hoog, normaal of gezellig laag is?

§  Moet u jaarlijks bijbetalen en gaat jaarlijks uw voorschotbedrag omhoog?

 

§  Wilt u grip hebben op uw energiekosten en op uw manier van gebruiken om hiermee permanent harde Euro’s voor uzelf te besparen?

§  Wilt u uw energiegebruik met anderen vergelijken en zo van elkaar leren hoe grip te krijgen op uw eigen energiegebruik en voor uzelf (financiële) besparingen te realiseren?

 

Als u een aantal vragen en de laatste vraag met Ja heeft geantwoord, en bent u mogelijk geïnteresseerd in besparingsmogelijkheden die op uw situatie zijn afgestemd. Dan nodig ik u uit om deel te nemen in een besparingsgroep Meten = Weten Goese Polder.

 

In begrijpelijke huiskamersessies gaat u samen met anderen hiermee aan de slag. Eenmalige kosten zijn de aanschaf van een losse kWh meter, onder meer te koop bij ALDI en bij bouwmarkten voor ca. € 10. Deze aanschaf heeft u binnen ca. 3 maanden terugverdient, en daarna bespaart u maand op maand.

De meter kan ook via de besparingsgroep gekocht worden of via SMWO in bruikleen verstrekt worden.

De resultaten zullen op www.goesepolder.goesweb.net gepubliceerd worden zodat ook anderen hier van kunnen leren.

Lees meer... →

Goesweb is een initiatief van SMWO en wordt mede mogelijk gemaakt door Bepos, TS Intermedia & M4J-IT